Ylioppilaskokelaan muistilista hyvinvointiin

Koulumme opiskelijahuoltoryhmä on laatinut muistilistan ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville kokelaille tulevien viikkojen koitoksia varten. Lisäksi huoltajalle on vinkkejä kokelaan tukemiseen.

Opiskelija

– Tähän mennessä hyväksi havaitut opiskelumenetelmät toimivat myös yo-kokeessa. Ei kannata alkaa opettelemaan uusia.

– Tehty koe on tehty koe. Suuntaa ajatuksesi pian seuraavaan kokeeseen.

– Pidä kiinni myös muista arjen toiminnoista esim. harrastukset. Pyri sisällyttämään jokaiseen päivään aikaa sinua rentouttavalle tekemiselle.

– Yo-kirjoitukset ovat yksi osa elämää. Kirjoitusten tuoma stressi ja jännittäminen ovat luonnollinen asia. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/27/nain-saat-yo-koejannityksen-kuriin

– Nuku hyvin, syö hyvin: https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/uni/ohjeita-hyvaan-uneen

– Jätä bilettäminen kirjoitusten jälkeiseen aikaan ja keskitä voimasi kirjoitusviikkoihin.

– Pyri ajattelemaan kirjoituksista ja omasta valmistautumisestasi positiivisesti.

– Näin juuri kirjoitusten alla muistuta itsellesi, että olet tehnyt varmasti parhaasi.

– Perheen tuki kirjoituksiin valmistautumisessa on tärkeää. Kerro vanhemmillesi, miten he voivat sinua tukea kirjoituksiin valmistautumisessa ja koeviikkojen aikana.

Vanhemmat

– Anna nuorelle tilaa henkisesti ja fyysisesti ja siedä pientä mahdollista ärhentelyä. Nuoresi voi olla tähänastisen elämänsä tiukimmassa tilanteessa.

– Tue, älä painosta. Yo-kokeet ovat nuoren kirjoitukset, ei vanhempien.

– Älä vertaa nuorta kehenkään muuhun.

– Pidä huolta, että nuori saa riittävästi ravitsevaa ruokaa ja unta, myös muu huolto esim. puhtaita vaatteita.

– Varmista kirjoitusaamuina nuoren herätykset ja että hän on ajoissa paikalla eväät ja välineet mukana.

– Mahdollisesta pitkästä välimatkasta huolimatta henkinen tuki puheluin ja viestein tuntuu turvalliselta ja tukea antavalta omalle nuorelle. Sitä he kaipaavat!

– Muista luottaa nuoreen ja anna tilaa hänen tavalleen valmistautua kirjoituksiin, mutta ole valmis tarjoamaan tukea, kun nuori sitä pyytää.

– Muista kehua nuorta ahkeruudesta, mutta ennen kaikkea ole läsnä ja valmis tukemaan, kun nuori sitä pyytää.

Teksti: opiskelijahuoltoryhmän terveydenhoitaja Pia-Veera Kivelä, koulukuraattori Riikka Häkkinen ja koulupsykologi Marja Lindahl

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )